Nyhetsbrev


Skriv in din mailadress så skickar vi senaste nytt.

Holmen Studio

Behöver du en gedigen studioinspelning eller räcker en demo? Vår studio är välutrustad och kan spela in det mesta. Läs mer »


Ringsignaler

Ladda ner gratis! »
STÅBI, HÄRDELIN, BÖLJA & HALLBERG

Kersti Ståbi, Emma Härdelin, Johanna Bölja och Katarina Hallberg

Sångerskorna på den här skivan är alla uppvuxna i Hälsingland och har starka rötter i landskapets folkmusiktradition – Johanna Bölja Hertzberg i Järvsö, Katarina Hallberg i Undersvik, Kersti Ståbi i Korskrogen och Emma Härdelin i Delsbo (delvis också i Jämtland). Att som barn vara del av en kreativ musikalisk miljö med föräldrar som är aktiva musiker sätter givetvis sin prägel på det man vill ägna sig åt senare i livet. Att välja sången på heltid har för dessa inte varit svårt utan egentligenbara att fortsätta på det som sedan länge fyllt deras tillvaro. Med åren har de med omfattande sjungande och musikutbildning utvecklats till de kanske främsta vissångerskorna i Hälsingland idag.

De har på olika satt influerats av sångerskor som till exempel Lena Willemark, Maria Röjås, Susanne Rosenberg, Jeja Sundström, Dolly Parton, Kirsten Braten-Berg och inte minst Katarina Lundstedt (1884–1962) från Hassela. Genom äldre traditionsbärare som Katarina och andra hälsingesångare har de funnit nyckeln till den Hälsingska sångskatten som de så väl förvaltar.

Själva för de nu traditionen vidare genomkurser och utbildningar och attvaraförebilder för unga vissångerskor. Johanna och Kersti är också konstnärliga ledare för projektet Hälsinge Sångverkstad som har stor betydelse för att fånga upp intresset för vissång hos den yngre generationen.

Förutom egen soloverksamhet finns de med som sångerskor i en rad folkmusikgrupper. Emma i Garmarna och Triakel, Katarina i Trio Fata, Johanna i Ditt Ditt Darium och Kapten Bölja. Kersti fanns tidigare i grupperna Svart Kaffe och Envisa.

Det är därför särskilt roligt och unikt att nukunna samla dessafyra till en gemensam
produktion där de lyfter fram några av pärlorna i Hälsinglands stora skatt av visor.

Lennart Östblom

Utgivna CD-skivor


Kärleksbrev och ryska satteliter
Läs mer och lyssna! »