JEANETTE EVANSSON – Sikvik

 

35-220sikvik1. Sikvikspolskan
2. Rikorpi
3. Bancolåten
4. 6-5-10
5. Ockelbogubbarnas favoritpolska
6. Småpolska
7. 4-3-1
8. Grovt och grannt
9. Systerpolska nr 1
10. Suveränen
11. Stora skänken
12. Systerpolska nr 2
13. Lörk-Jonas
14. Lapp-Nils
15. Bondlörken
16. Östlunds vals
17. Sorglåten
18. Kämpbolåten
19. Finpolskan
20. Horgalåten
21. Vallpigan

”När jag 10 år mötte jag fiolspelmannen Anton Jernberg i Österbybruk. Vi började spela och han blev min spelkompis och läromästare. Antons låtar efter sin far, Gustaf, var något helt nytt för mig och så långt bort man kunde komma från det c-durssurr som jag då tyckte att det lät om det mesta i mina hemtrakter. Inte så konstigt eftersom Gustaf var född i Gävle och hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar. Låtar som under många år i princip bara spelades av Anton, hans bror Herbert och Gustaf. 

35-200sikviktrion

För mig så är det här ofta inte så självklara låtar, melodier som inte riktigt kan bestämma sig för om det ska vara dur eller moll. Irrationella, vilda och obändiga på något vis och med en ålderdomlig tonalitet. Låtar som utmanar och ständigt uppmanar mig till nya uttryck. Och alldeles fantastiskt vackra – jag föll direkt!

Anton och jag spelade tillsammans i 16 år och han var alltid väldigt noga med hur det skulle spelas. Envis som synden och samtidigt otroligt generös. Många timmar blev det hemma hos Anton och Anna med spel, prat, prat igen, mera spel, kaffe, mat, spel igen osv.

Idag är jag verksam som spelman och pedagog efter ytterligare studier bl.a på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Att föra vidare låtarna efter Anton har alltid varit självklart för mig och jag kan bara säga stor tack till hela familjen Jernberg!”

– Jeanette Evansson