JONAS OLSSON – Spelman i Järvsö

 

39-220jonas1. Polska av Ol-Lars’ Erik Fernmalm
2. Vallåt efter Johannes Glad
3. ”Pyslåten”, polska efter Per Larsson Pys
4. ”Råboms Mor”, vallåt efter Pelle Schenell
5. ”Bock-Stinas förargelse”,
      polska efter Andreas Spik
6. Vals av Ol-Lars’ Erik Fernmalm
7. Polska efter Lars Törnlund
8. ”Bröllopsskilsmässa”, storpolska
      efter Lôkes Edvin Lindström
9. Polska efter Lars Törnlund
10. Marsch efter Johannes Glad
11. ”Näckens vals” efter Pelle Schenell
12. From-Ollepolska efter Jonas Skoglund
13. Polska efter Johnny Schönning
14. Kringpolska efter Carl Sved
15. ”Innerligheten

Jonas Olsson föddes 1965 i Sandviken. Med släkten på både fars och mors sida i Järvsö kom hans uppväxt att växla mellan Gästrikland och Hälsingland. Musik i allmänhet och folkmusik i synnerhet kom tidigt att bli en stor del av Jonas liv. I mitten på 90-talet flyttade Jonas med familj hem till Järvsö och efter några år kom de att ta över släktgården Pellpärs i Kåsjö

Jonas satte inga gränser i sin musik och var mycket produktiv som kompositör och arrangör. Med ett passionerat intresse för gamla tiders spelmän och deras låtar ägnade han mycket tid åt att besöka släktingar till gamla traditionsbärare. Han intervjuade, förde anteckningar och tecknade ned den musik han mötte. Han nöjde sig inte med att bara hitta låtarna, utan ville också lära känna spelmännen bakom musiken. På den här skivan spelar han låtar från Järvsö och andra delar av Hälsingland som han tyckte särskilt mycket om.

39-170jonaspschenell

Han såg sig gärna som en länk i en lång traditionskedja. En länk som likt alla föregående präglats av sin samtid. En samtid bestående av möten mellan människor och deras musik. En musik utan gränser mellan landskap, nationer och generationer.

Den 23 mars 2010 avled Jonas hastigt. Oväntat. Mitt i steget. Han hade hunnit börja arbetet på sin första efterlängtade soloskiva, men den slutliga inspelningen blev aldrig av. Fullt medvetna om att Jonas själv skulle ha lagt ned månader av arbete för att färdigställa och få alla detaljer på plats, enades familj och vänner om att ge ut den utmärkta första inspelningen på CD. Här spelar Jonas låtar från Järvsö och andra delar av Hälsingland som han tyckte särskilt mycket om.

Minnet av Jonas och hans musik lever!

Örjan Hans-Ers och Anders Henriksson