SANDVIKENS SPELMANSLAG – Men nu´lå

18-220sandvspelmlag

1  Solskenlåten
2  Stora Björnmossen
3  Högmans Schottis
4  ”Öka takten pojkar”
5  Vid 16 år
6  Eklunds A-dur
7  Torsåkersvalsen
8  Bellmans polska
9  Kusbo Anders
10  Småpolska
11  Kyrkstafetten
12  Dans på kolbotten
13  Hammrslungan
14  Ubbes Schottis
15  Bröllpsvals från Västanbyn
16  Kasper Spelman
17  Sörjlåten
18  87:an

Sommarkväll och dans i bystugan. Omgiven av fyrtio spelkamrater, befinner man sig i ett surrande dön och Ockelbogubbarnas favoritpolska lyfter mot taket. Dansarna flyger fram i svärmar på golvet. Har man upplevt det några gånger är man fast, spelmanslagsberoende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKanske var det detta som föresvävade Lasse Hillström och Lennart Östblom när de en tidig höstkväll år 1976 bjöd in till en spelträff i uddstugan vid Högbo för att starta Sandvikens Spelmanslag. Intresset för att spela till dans väcktes något år senare och vi arrangerade bygdedanser i Ytterbyn. Under ett decenium var det en given angelägenhet för landskapets spelmän och dansare. Efter turnéer i grannländerna och i mellansverige växte tuppkammen till sig. Nu var vi snart bäst i världen och det var dags att spela in en skiva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1987 var året, det övades och drillades hemma i köken. Helgkurser arrangerades flera gånger i veckan, lagträningarna höll på till midnatt och tre spelledare hade gått in i väggen innan midsommar. Fliten var enorm. Men inga träd tillåts växa till himlen i Sandviken, det sket sig, hä duger int´, sa spelledaren, de bi´r inge´. Så har vi då varje sommar generat tvingats svara intresserade skivköpare att den är på gång. I sjutton års tid……..MEN NU´LÅ