STÅBI, HÄRDELIN, BÖLJA & HALLBERG – Kärleksbrev och ryska satelliter

 

20-220kaerleksbrev1. Skämtvisa om roddare
2. Oväntad bröllopsgäst
3. Driver dagg faller regn
4. Ro, ro fiskeskär
5. Förargas ej på mig
6. Tar du e´ dellboska
7. Två ryska satelliter
8. Se fåglarna på dessa gröna kvistar
9. I denna ljuva sommartid
10. En visa vill jag sjunga
11. O, kristi du som ljuset är
12. Två kärleksvisor
13. Kråkvisan
14. Lars Persson
15. Sullan lullan litet bar
16. Sullan lullan
17. Gullvagnen
18. Sov i ro
19. Långt bort i skog

Märta Ramssten, visarkivet:
”När jag i slutet av 1960-talet företog flera inspelningsresor i Hälsingland och besökte ett stort antal finavissångare hade jag aldrig en tanke på att jag skulle få höra flera av visorna igen med unga, fräscha röster. Intresset för de folkliga visorna var svagt vid den tiden. Men intresset började spira under 1970-talets folkmusikvåg och har egentligen bara stigit sedan dess – det visar det stora utbudet av cd-skivormed vokalmusik. Dagens unga folksångare har ofta en gedigen utbildning vid musik- högskolor och andra läroanstalter och är mycket medvetna i sitt repertoarval och i sättet att framföra visorna.
 kerstiemmajohannakatarina

Fyra vissångerskor ur den unga generationen presenterar sig här med en salig och rolig blandning av visor ur folkets mun. Gemensamt för dem är att de har sina rötter i Hälsingland och två av dem har också gediget spelmanspåbrå – namnen Härdelin och Ståbi borgar för det. I vanliga fall sjunger de i olika folkmusikgrupper eller uppträder som soloartister, men här har de slagit sig samman för att manifestera den hälsingska visan.

De har letat bland uppteckningar och lyssnat på arkivinspelningar och valt ut ett
antal visor som de fastnat för av olika anledningar. Kanske främst därför att Karin Grellson, Agnes Gårder, Katarina Lundstedt och de andra förebilderna inom hälsingsk tradition har gjort så starkt intryck med sitt sätt att förmedla visorna. Men det hindrar inte att de unga sångarna i det här fallet gör sina egna tolkningar som avviker från traditionellt framförande. Här görs kluriga och lustfyllda arrangemang med duktiga instrumentalister och en hel del stämsång.

Skivans titel antyder att det är en mycket varierad repertoar som sångarna valt, en orädd blandning sominte så många vågar sig på – det finns många purister inom folkmusikvärlden! Filmmusik och Sputnikar har helt naturligt inlemmats i den hälsingska vistraditionen. Mina tankar går till de många vaxduksböcker med visor som jag tittat i och där blandningen ser ut ungefär som här på skivan – schlageraktiga visor står sida vid sida med psalmer, medeltidsballader, skämtvisor och skillingtrycksvisor. Till mina
favoriter här på skivan hör de fyra sångarnas olika varianter av vaggvisetexter till fiskeskärsmelodin – denna outslitliga melodi som går att variera på så många sätt och som sjungs till både skämtsamma och underfundiga texter, men också rörande som den folkliga omvandlingen av Carl Michael Bellmans vaggvisa till sin son (“Sov i ro mitt lilla barn, tids nog får du vaka”).

Märta Ramsten”